Algemene informatie Tsjechië

Algemene informatie Tsjechië

Op vakantie naar Tsjechie? Dan zit u goed op deze site! Via het menu aan de linkerkant kunt u namelijk eenvoudig vinden wat u zoekt! Maak een keuze uit een van onderwerpen en vindt snel alle aanbieders die u een onvergetelijke vakantie in Tsjechie kunnen bezorgen!

Ligging en taal

Tsjechië is een land wat centraal gelegen ligt in Europa. Het land grenst in het westen aan Duitsland. In de andere windstreken vind je nog Slowakije (oosten), Oostenrijk (zuiden) en in het noorden ligt Polen. Het land heeft ruim 10 miljoen inwoners, met als hoofdstad Praag. Tsjechisch is de hoofdtaal van het land. Bij de overheid en op scholen wordt Tsjechisch gesproken, maar in sommige gebieden word ook Duits en Pools gesproken. Dit komt voornamelijk omdat dit aangelegen landen zijn. Ook de Roemeense taal kun je tegenkomen in Tsjechië.

Advertenties van onze partners

Cultuur in Tsjechië

In de hoofdstad Praag vind je veel prachtige musea, kerken en theaters. Het is daarom ook niet voor niets dat de binnenstad van Praag genoteerd staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bijna alle gebouwen zijn voor het publiek opengesteld en je zult er zeer gastvriendelijk ontvangen worden. Zo kun je zelfs hele toeristische tochten door het centrum van Praag mee maken en zo alles van de stad bezichtigen. Veel Tsjechische inwoners zijn katholiek en dit is ook te merken aan de feestdagen van het land. Vooral Kerstmis en Pasen zijn erg belangrijke feestdagen in het land. Maar ook op 30 april is het een belangrijke dag in Tsjechië, dan vinden de heksenverbrandingen plaats. En op 6 juli word er stil gestaan bij het overlijden van Johannes Hus.

Steden in Tsjechië

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en ook meteen de grootste stad van het land. Van de ruim 10 miljoen inwoners in Tsjechië, woont ruim 1 miljoen in de hoofdstad. De stad Brno is na Praag de grootste stad van het land, toch wonen daar ‘maar’ 350 duizend inwoners. Andere grootte steden zijn Ostrava, Olomouc en Pilsen. De stad Pilsen is daarnaast nog bekend als de stad van het bier. Het Pilsen bier is erg populair in Tsjechië.

Natuur en klimaat in Tsjechië

De natuur van Tsjechië is op veel gebieden in het land erg mooi. Je vindt er veel gebergtes, grotten en rivieren. Vanwege de prachtige natuur heeft de regering van Tsjechië een paar gebieden tot Nationaal Park benoemd. Zo worden deze gebieden extra beschermd, maar kun je als toerist toch de gebieden bezoeken. Die gebieden zijn daarom ook aanraders om eens te bezoeken. Het klimaat van Tsjechië is zeker in de wintermaanden iets kouder dan het klimaat van Nederland. Je kunt in de winter tegen een koude winter aanlopen van -5 graden, en op de bergen zal sneeuw liggen. De gemiddelde temperatuur van het land is zo’n 16 graden. In de zomer kom je tempraturen van zo’n 25 tot soms 30 graden tegen. Ze noemen het klimaat in Tsjechië het Midden-Europese type.

Eten en uitgaan in Tsjechië

In Tsjechië word veel vlees gegeten, daarbij kun je dan bijvoorbeeld aardappelen krijgen of een salade. Ook is varkensvlees erg populair in Tsjechië. Bij het eten is het niet raar om een biertje te drinken. De grootte steden van Tsjechië staan bekend om hun mooie en goede uitgaansgebieden. Je vind er veel kleine kroegjes, maar ook ‘feesten’ kun je in clubs in Tsjechië. In de kroegen word veel sterke drank gedronken, wat in Tsjechië redelijk normaal is.